Supergod quinoa- & kikärtssallad

Webdesinger:ShivaKalantar

Recept på quinoa- och kikärtssallad rostad pumpa och hasselnötter

Här på Vegoteket, älskar vi den här goda och superfräscha salladen som är perfekt till lördagslunchen när kylskåpet är helt tomt! Vi har tagit fram ett recept på hur vi brukar göra, men egentligen kan du använda vad du har hemma i skafferiet!

Ingredienser:

  • 400 g kikärtor (kokta)
  • 1,5 dl okokt quinoa
  • ½ dl gojibär
  • ½ butternutpumpa
  • 5 cm purjolök
  • 2-3 färska grönkålsblad
  • 1 näve valnötter

Ingredienser salladssås:

  • 1 dl olivolja
  • ½ dl citronjuice
  • 2 msk senap
  • 1 msk sirap (t.ex. agavesirap)
  • Salt och peppar

Ingredienser cashewdressing:

  • 2 dl cashewnötter
  • 1 dl vatten
  • 1 hel vitlöksklyfta
  • 1 msk citronjuice
  • 3 tsk rosépepparkorn
  • Salt

Gör så här:

  1. Ställ in ugnen på 225°.
  2. Lägg cashewnötterna i blöt, så de blir lite mjukare. Under tiden de mjuknar upp förbereder du salladen.
  3. Skala pumpan och skär den i mindre tärningar.
  4. Lägg pumpatärningarna på en plåt. Häll över lite olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla i ugnen tills de fått lite färg. Låt sedan de stå och svalna medan du fortsätter med resten.
  5. Koka quinoan enligt vad som står på paketet, eller klicka in här och läs om hur man gör.
  6. Skölj av kikärtorna i kallt vatten och lägg dem i en stor bunke eller skål.
  7. Hacka purjolöken.
  8. Dra av bladen från grönkålen. Hacka bladen i mindre bitar (använd även stjälken om du vill).
  9. Blanda ner purjolök, quinoa, gojibär, valnötter, pumpa och grönkål i skålen med kikärtor.
  10. Blanda alla ingredienser till salladssåsen och ringla över salladen. Låt den stå och fortsätt med cashewdressingen.
  11. Häll av vattnet från cashewnötterna och skölj av dem.
  12. Krossa rosépepparkornen.
  13. Mixa cashewnötterna till ett finmalt pulver. Tillsätt resten halva vattnet och resten av ingredienserna.
  14. Tillsätt resten av vattnet tills du tycker att såsens konsistens är lagom tjock.