Smarrigt veganskt pizza-recept

Recept på pizza med gulbeta, basilika och kapriscréme

Pizza är en favorit hos många som inte är speciellt svårt att göra själv. I samband med att det veganska utbudet har ökat kraftigt den senaste tiden har det blivit mycket enklare att göra hemmagjorda veganska pizzor. Här är Vegoteket.se's favoritrecept på en helt vegansk pizza med gulbeta, basilika och kapriscréme. Du kan såklart välja vad du vill ha på pizzan och bara använda vårt recept till degen!

Ingredienser till pizzadegen:

  • 4,5 dl vetemjöl/280 g
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 msk rapsolja
  • 5 g/ 0,8 tsk salt
  • 1,5 g jäst

Gör så här:

  • 1. Smula jästen i en bunke.
  • 2. Häll i lite av vattnet och rör runt, så jästen löses upp i vattnet. Därefter häller du i resten av vattnet.
  • 3. Häll i olja och tillsätt salt. Rör sedan om.
  • 4. Tillsätt mjölet lite i taget, samtidigt som du rör om degen. Degen ska vara klumpfri.
  • 5. Knåda degen i 7–8 minuter. Därefter delar du upp degen i två delar.
  • 6. Forma degen till bollar och lägg på en tallrik som du täcker över med plastfolie.
  • 7. Lät degen jäsa i kylskåpet (gärna i ett helt dygn)

Ingredienser till tomatsåsen:

  • 2 dl krossade tomater
  • 2 tsk strösocker
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 halv kruka färsk basilika
  • 1 gul lök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk oregano
  • 1 nypa malen muskotnöt
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  • 1. Fräs vitlöken och den gula löken i olivolja i en kastrull.
  • 2. Strö över sockret och låt det smälta. Därefter häller du i de krossade tomaterna.
  • 3. Finhacka basilikan och häll i den i kastrullen tillsammans med resten av ingredienserna.
  • 4. Låt såsen puttra på låg värme i ca 30 minuter.

Ingredienser till kapriscrémen

  • 2 dl Oatly iMat Fraiche
  • 2 msk basilika
  • 2 tsk kapris
  • 1 vitlökslyfta
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  • 1. Blanda alla ingredienser i en skål.
  • 2. Ställ den i kylskåpet tills det är dags att servera maten.

    Du kan göra kapriscrémen samtidigt som pizzadegen och låta både degen och crémen dra tills dagen efter, så är det bara att tillaga pizzan dagen därpå! Perfekt middag efter jobbet.

Pizzan gör du så här:

  • 1. Sätt ugnen på 275º.
  • 2. Doppa degen i mjöl.
  • 3. Kavla degen till en rund pizza som är ca 30 cm i diameter.
  • 4. Bred på mycket tomatsås.
  • 5. Hyvla gulbetan med en osthyvel och lägg på pizzan. Pensla sedan med olivolja.
  • 6. Grädda pizzan i ugnen i 7–8 minuter eller tills kanterna börjat få lite färg.
  • 7. Dekorera pizzan med lite basilikablad som du strör över, servera sedan pizzan tillsammans med kapriscrémen!